برگزاری سلسله جلسات سخنرانی به‌مناسبت ماه مبارک رمضان (حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر منصوری)

شنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۱

به‌مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان سلسله جلسات سخنرانی با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر منصوری در نمازخانه دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید. در ادامه خلاصه بیانات دکتر منصوری در این جلسات ارائه می‌گردد.

جلسه اول؛ دوشنبه ۲۲ فروردین ۱۴۰۱
این جلسه با قرائت دعای فرج و ذکر تسلیت فاجعه شهادت دو تن از روحانیون مبلغ در مشهد آغاز گردید.
دکتر منصوری در ابتدای جلسه به بررسی آسیب‌ها و علل تفکرات تکفیری و انتحاری در جامعه اسلامی پرداختند و در ادامه به بیان ریشه این آسیب اعتقادی پرداختند و گفتند: مسأله تفسیر به رأی و عدم تحلیل صحیح از قرآن ریشه این آسیب است. در ادامه برای مقابله با این تفکر به آیه ۴ سوره محمد(ص) اشاره کردند و به بیان سیاق درونی آیه که دلالت بر ابعاد جهاد و مقابله دارد، پرداختند.
عضو هیات علمی دانشگاه معارف در ادامه بیان کردند یکی از آسیب‌های اصلی در تفسیر آیات قرآن، برداشت غلط و ناصحیح است.
دکتر منصوری در بخش پایانی و با توجه به نزدیک شدن به ایام وفات حضرت خدیجه سلام‌الله‌علیها اشاره‌ای به نقش و ایثار و گذشت حضرت خدیجه سلام‌الله‌علیها کردند و ایثار و گذشت آن حضرت را در دو جایگاه مالی و نفسی (آبرو) مطرح نمودند.

جلسه دوم؛ دوشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۱
در این جلسه حجت‌الاسلام دکتر منصوری ضمن تبریک ایام پرخیر و برکت میلاد امام حسن مجتبی علیه‌السلام، به تفسیر آیه سی‌وسوم سوره احزاب که سی‌وسومین سوره مبارکه قرآن کریم و مشهور به آیه تطهیر می‌باشد، پرداختند:
وَ قَرْنَ فی بُیُوتِکُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِیَّهِ الْأُولى وَ أَقِمْنَ الصَّلاهَ وَ آتینَ الزَّکاهَ وَ أَطِعْنَ اللهَ وَ رَسُولَهُ إِنَّما یُریدُ اللهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهیراً؛ (سوره احزاب، آیه ۳۳) و در خانه‌هاى خود بمانید، و همچون دوران جاهلیّت نخستین [در میان مردم] ظاهر نشوید، و نماز را برپا دارید، و زکات را بپردازید، و خدا و پیامبرش را اطاعت کنید؛ خداوند فقط مى‌خواهد پلیدى [گناه] را از شما اهل بیت دور کند و کاملاً شما را پاک سازد.
عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی با اشاره به این نکته که اهل سنت به این دلیل که آیات قبل و بعد از این آیه و همچنین شروع همین آیه خطاب به زنان پیغمبر است، این آیه را مختص زنان حضرت رسول صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم می‌دانند؛ به ذکر یکی از ایرادات وارده بر این ادعا و شرح آن پرداختند.
ایشان استفاده از ضمیر «عَنْکُمُ» را دلیل محکمی بر رد ادعای ارتباط آیه تطهیر با زنان پیغمبر خواندند.
حجت‌الاسلام دکتر منصوری در ادامه بیانات خود با توجه به ایام میلاد کریم اهل‌بیت، به استنادات و استشهادات امام حسن مجتبی علیه‌السلام و همچنین امام علی علیه‌السلام در خصوص این آیه پرداختند.

برای دانلود فایل صوتی این جلسه اینجا کلیک کنید.

جلسه سوم؛ دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱
در این جلسه حجت‌الاسلام دکتر منصوری ضمن یادآوری فرصت کوتاه باقی مانده از ماه مبارک رمضان، آرزوی برداشت بهینه از این فرصت را از درگاه خداوند منان داشتند و ادعیه این ماه را راهی برای رسیدن به این هدف دانستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی در ادامه صحبت‌های خود به بخشی از دعای حجی که مرحوم کلینی در کافی از ابوبصیر به نقل از امام صادق علیه‌السلام نقل کرده، اشاره کردند:
اللَّهُمَّ إِنِّی بِکَ وَ مِنْکَ أَطْلُبُ حَاجَتِی وَ مَنْ طَلَبَ حَاجَهً إِلَى النَّاسِ فَإِنِّی لا أَطْلُبُ حَاجَتِی إِلّا مِنْکَ وَحْدَکَ لا شَرِیکَ لَکَ وَ أَسْأَلُکَ بِفَضْلِکَ وَ رِضْوَانِکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِهِ وَ أَنْ تَجْعَلَ لِی فِی عَامِی هَذَا إِلَى بَیْتِکَ الْحَرَامِ سَبِیلاً حِجَّهً مَبْرُورَهً مُتَقَبَّلَهً زَاکِیَهً خَالِصَهً لَکَ تَقَرُّ بِهَا عَیْنِی وَ تَرْفَعُ بِهَا دَرَجَتِی وَ تَرْزُقَنِی أَنْ أَغُضَّ بَصَرِی وَ أَنْ أَحْفَظَ فَرْجِی وَ أَنْ أَکُفَّ بِهَا عَنْ جَمِیعِ مَحَارِمِکَ حَتَّى لا یَکُونَ شَیْ ءٌ آثَرَ عِنْدِی مِنْ طَاعَتِکَ وَ خَشْیَتِکَ وَ الْعَمَلِ بِمَا أَحْبَبْتَ وَ التَّرْکِ لِمَا کَرِهْتَ وَ نَهَیْتَ عَنْهُ وَ اجْعَلْ ذَلِکَ فِی یُسْرٍ وَ یَسَارٍ وَ عَافِیَهٍ وَ مَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَیَّ وَ أَسْأَلُکَ أَنْ تَجْعَلَ وَفَاتِی قَتْلا فِی سَبِیلِکَ تَحْتَ رَایَهِ نَبِیِّکَ مَعَ أَوْلِیَائِکَ وَ أَسْأَلُکَ أَنْ تَقْتُلَ بِی أَعْدَاءَکَ وَ أَعْدَاءَ رَسُولِکَ وَ أَسْأَلُکَ أَنْ تُکْرِمَنِی بِهَوَانِ مَنْ شِئْتَ مِنْ خَلْقِکَ وَ لا تُهِنِّی بِکَرَامَهِ أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلا حَسْبِیَ اللَّهُ مَا شَاءَ اللَّهُ؛ خدایا من به وسیله تو و از تو حاجتم را درخواست می‌کنم، و هرکه حاجت خویش از مردم بخواهد همانا من حاجتم را نمی‌خواهم مگر از تو، یگانه‌اى، شریکى براى تو نیست، به حق فضل و رضوانت از تو می‌خواهم که بر محمّد و اهل‌بیتش درود فرستى، و در این سال برایم راهى به سوى کعبه قرار دهى، با زیارتی پاک و پذیرفته، پاکیزه و خالص براى خویش، که دیده‌ام به آن روشن گردد و مرتبه‌ام با آن بالا رود، خدایا به من روزى کن که دیده‌ام را از حرام فرو بندم، و شهوتم را نگاه دارم، و خود را از همه حرام‌هایت بازدارم، تا آنجا که چیزی نزد من برتر نباشد از طاعت و خشیتت، و عمل به آنچه واجب کردى، و ترک آنچه نپسندیدى و از آن نهى نمودى، و همه اینها را در کنار آسانى و فراوانى و تندرستى، و آنچه به من نعمت دادى قرار ده. و از تو می خواهم مرگم را کشته شدن در راهت در زیر پرچم پیامبرت همراه با اولیایت قرار دهى، و از تو می‌خواهم که به وسیله من دشمنان خود و رسولت را به قتل رسانى، و از تو درخواست می‌کنم که مرا گرامى دارى با خوار کردن آن از خلق که خودخواهى، و خوار نکنى مرا به گرامى داشتن احدى از اولیایت، خدایا برایم همراه پیامبر راهى به خوشبختى قرار ده، خدا مرا بس است، آنچه خدا خواهد شود.
ایشان با اشاره به عبارت اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلا در این دعا، به آیه ۲۷ سوره مبارکه فرقان و شأن نزول این آیه پرداختند:
وَیَوْمَ یَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَى یَدَیْهِ یَقُولُ یَا لَیْتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا؛ و روزى است که ستمکار دست‌هاى خود را مى‌گزد [و] مى‌گوید اى کاش با پیامبر راهى برمى‌گرفتم.
حجت‌الاسلام دکتر منصوری در پایان این جلسه به بیان ذکر مصیبتی از ائمه معصومین علیهم‌السلام پرداختند.

برای دانلود فایل صوتی این جلسه اینجا کلیک کنید.

منبع خبر: مدیریت امور دانشجویی و فرهنگی