انتشار کتاب «معرفت دینی در عیار عقلانیت و حقانیت»

سه شنبه, ۱۶ خرداد, ۱۴۰۲

دین مبین اسلام شامل نظام کامل و پیشرفته‌ای است که در گام نخست مخاطب خود را به تفکر و درک حقیقت و کشف صدق و حقانیت آموزه‌های خود دعوت می‌کند که وجود بیش از هفتصد آیه از آیات فرآن کریم شاهد این مدعا است. یکی از ابعاد بنیادین دستیابی به صدق و حقانیت گزاره‌های دینی دیدگاه واقع‌گرایی است که امروزه در دانش معرفت‌شناسی به اثبات می‌رسد. یکی از گرایش‌های موجود در دانش معرفت‌شناسی اثبات صدق معارف بنیادین دینی است و مسئله عقلانیت دینی در این راستا قابل تبیین است نویسنده محترم در اثر حاضر پس از تبیین معنای عقلانیت و برشمردن انواع آن به ابعاد مختلف عقلانیت پرداخته است. اثر حاضر شامل چهار فصل است. در فصل نخست به مفاهیم اصلی پژوهش مانند عقلانیت، حقانیت و معرفت دینی اشاره شده است. فصل دوم به کاربست عقلانیت در تبیین حقانیت اسلام اختصاص دارد. در این فصل ارکان نظریه مطابقت با واقع مطرح شده و در ادامه به انواع واقع‌گرایی؛ شامل واقع‌گرایی هستی‌شناختی، واقع‌گرایی معرفت‌شناختی و واقع‌گرایی زبان‌شناختی در معارف اسلام پرداخته شده است. نویسنده، فصل سوم را به مهم‌ترین رسالت کتاب که عبارت از اثبات حقانیت معارف اسلام است، اختصاص داده و بر اساس نظریه مبناگرایی و تقسیم گزاره‌ها به بدیهی و نظری و ابتناء نظریات بر بدیهیات به هدف اصلی خود از نگارش کتاب را دنبال کرده است. درفصل پایانی، نقش عقلانیت در حقانیت مورد واکاوی قرار گرفته است و در سه حوزه اعتقادات، احکام و اخلاق نقش بی‌بدیل عقل تبیین شده است. اثر حاضر در ۲۰۰ صفحه از سوی انتشارات دانشگاه معارف به زیور طبع آراسته شده است.
جهت مشاهده صفحه‌های آغازین کتاب اینجا کلیک کنید