کتاب « نگاهی دوباره به تربیت اخلاقی در اسلام» منتشر شد

کتاب « نگاهی دوباره به تربیت اخلاقی در اسلام» منتشر شد

یکشنبه, ۱۱ خرداد, ۱۴۰۴

بی­گمان عنایت به زیست و تربیت اخلاقی یکی از ضروری­ترین و مهمترین وظائف فردی و اجتماعی است که بر عهده آحاد جامعه و نیز حکومت­های دغدغه­مند نسبت به تعالی و پرورش روح انسان می­باشد.توجه به عنصر تربیت و تربیت اخلاقی چه در متون دینی و چه در متون برجای مانده از اندیشمندان این عرصه، پیشینه و قدمتی بیش از دوهزار سال دارد. امروزه نیز در محافل آکادمیک و علمی شاهد توجه روزافزون عالمان اخلاق،روان­شناسان و نیز سیاستگذاران فرهنگی جوامع مختلف به این مقوله حیاتی هستیم.

از آنجایی که در میان عوامل زمینه­ساز شخصیت،عامل تربیت از جایگاه ممتاز و ویژه­ای برخوردار است،دین مبین اسلام که دین خاتم و کاملترین ادیان است توجه شایانی به مقوله تربیت اخلاقی نموده است به گونه­ای که اگر هدف و غایت نهایی اسلام را تربیت انسانی به تمام معنا اخلاقی بدانیم چندان دور از حقیقت سخنی بر زبان جاری ننموده­ایم.

در کتاب انسان­ساز قرآن کریم و نیز احادیث برجای مانده از خاندان عصمت و طهارت علیهم­السلام آموزه­های بسیاری درباره شیوه­ی تربیت و به طور ویژه تربیت اخلاقی می­توان یافت.با این وجود، پراکندگی معارف و ثراث برجای مانده و نیز عدم تدوین و ساماندهی نظامی جامع به عنوان نظام جامع تربیت اخلاقی از منظر اسلام که شامل مبانی،اصول،روشها و راهکارها در این زمینه باشد،از جمله خلأهایی است که پر نمودن آن همت و مسئولیت اندیشمندان و دغدغه­مندان این عرصه را در تدوین چنین الگویی طلب می­نماید.

این کتاب محصول همت و تلاش سرکار خانم دکتر نیره حاجی­علیان با عنوان«نگاهی دوباره به تربیت اخلاقی در اسلام» است.نویسنده در این پژوهش بر این باور است که مشکلات تربیت اخلاقی  برآمده از نقص­های موجود در نظریات فلسفه اخلاق و نقص­های نظریه­های فلسفه اخلاق نیز به نوبه خود مبتنی بر درک و تصور نادرست از ماهیت انسان است.بر این اساس پژوهشگر سعی نموده تا رویکرد اسلامی تربیت اخلاقی را از نظریه انسان عامل اخذ نماید.بدین منظور فصل اول پژوهش به کلیات و فصل دوم نیز با عنوان«اهداف تربیت اخلاقی» به برخی از اهداف مانند مشابهت با خیر بنیادین،وحدت قول و فعل،سکونت قلبی،حریت اخلاقی و پیامدنگری اخلاق اختصاص یافته است.نویسنده در فصل سوم به طرح مبانی،اصول و روش­های تربیت اخلاقی پرداخته است. این فصل دربردارنده مبانی شناختی، گرایشی،ارادی و عزمی و نیز اصول و روش­های تربیت اخلاقی هر کدام می­باشد.در فصل چهارم نیز نویسنده به نقد و بررسی رویکرد عاملیت انسان با رویکردهای معاصر تربیت اخلاقی پرداخته و ضمن برشمردن مهمترین رویکردها همچون رویکرد تربیت منش،رویکرد تبیین ارزشها،رویکرد رشد شناختی کوهلبرگ و نیز رویکرد اخلاق غمخواری،مبانی این رویکردها را کاویده و به نقد آنها پرداخته است.

این اثر در ۲۱۶ صفحه از سوی انتشارات دانشگاه معارف اسلامی به زیور طبع آراسته شده است.

گروه اخلاق اسلامی از طریق شماره ۰۲۵۳۲۱۱۰۵۸۴ و رایانامه irs@maaref.ac.ir  منتظر دریافت دیدگاه‌ها و نظرات ارزشمند خوانندگان ارجمند به ویژه استادان و صاحبنظران است تا با اعمال آن در چاپ‌های بعد، شاهد ارتقاء هر چه بیشتر این اثر باشیم. پست الکترونیکی akhlagh@maaref.ac.ir

جهت آشنایی بیشتر با مطالب این اثر صفحه‌های آغازین کتاب را ملاحظه نمایید