برگزاری نشست کرسی ترویجی « چالش‌ها و پیامدهای تحجر علمی از دیدگاه مقام معظم رهبری و راهکارهای برون رفت از آن»

شنبه, ۷ تیر, ۱۳۹۹

نشست کرسی ترویجی « چالش‌ها و پیامدهای تحجر علمی از دیدگاه مقام معظم رهبری و راهکارهای برون رفت از آن» در دانشگاه معارف اسلامی، روز چهارشنبه چهارم تیرماه سال جاری ساعت ۱۰ صبح برگزار شد.

در این نشست آقای دکتر ابوذر رجبی، استادیار دانشگاه معارف اسلامی، به عنوان ارائه کننده، به تبیین موضوع و یافته های خود در خصوص تحجر علمی پرداختند.ایشان ضمن  بیان تاریخچه و پیشینه بحث به گونه شناسی،  اصطلاح شناسی و باز تعرف مفهوم تحجر در اندیشه و منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره داشتند. همچنین مبحث خاستگاه تحجر، آسیب­شناسی تحجر علمی، راهکارهای برون رفت از آن و اهمیت تراث دینی از جمله سرفصل های مطرح شده در ارائه ایشان بود. در ادامه ناقدان دیدگاه های خود را در مورد پژوهش و طرح آقای دکتر رجبی ارائه فرمودند. حجه الاسلام آقای دکتر سید سعید لواسانی ناظر به موضوع، مطالب ذیل را جهت تکمیل و نقد بحث تبیین فرمودند؛ لزوم توسعه در عنوان، باز تعریف تحجر از نگاه رهبری، تلخیص برخی مطالب، طرح دوره­ها و جغرافیای تحجر، تعیین مصادیق تحجر علمی، اشاره به عدالت و تحول خواهی رهبری به عنوان نمونه های کاربردی ذیل مبحث تحجر، عنوان بندی مطالب ذیل مکتب امام خمینی. در ادامه آقای دکتر امیر سیاه­پوش به عنوان ناقد دوم برای تکمیل و ترفیع بحث پیشنهادات و نقدهای خود را مطرح فرمودند. از جمله؛ بسط و باز نویسی ضرورت بحث، تبیین قشری­گری و بررسی نسبت آن با تحجر، گنجاندن مفهوم استکبار در کنار تحجر، ارجاعات بیشتر به کلام رهبری، تعیین مصادیق تحجر از نگاه رهبری، تمایز مصادیق تحجر و مدل تحجر، بسط خاستگاه و انگیزه تحجر، دسته بندی و گونه شناسی تحجر با توجه به اندیشه رهبری. جلسه با تبیین و توضیح برخی اشکالات ناقدان توسط آقای دکتر رجبی ادامه یافت و در پایان آقای دکتر علی برخورداری نیز  به سه نکته اشاره کردند از جمله تفکیک تحجر در علوم انسانی و علوم پایه، بررسی زمینه های روانشناختی پیدایش تحجر و ارتباط اخلاقی تحجر با عناوین اخلاقی مانند لجاجت، تکبر، غرور و… ونیز پرداختن به تحجر ساختگی توسط دشمن ذیل مباحث تحمیل رکود علمی و بی هویتی علمی. در جمع­بندی، ناقدان محترم از جهت اهمیت و نوآوری موضوعی و تبیینی بحث تاکید کردند و خواستار تکمیل و توسعه بحث از حد مقاله به کلان پروژه و کتاب اصرار داشتند. ضمنا دبیری علمی جلسه به عهده آقای دکتر علی برخورداری بود.