گزارش جلسه دفاع رساله جناب آقای محمد علی قائمی دروی سیستانی

گزارش جلسه دفاع رساله جناب آقای محمد علی قائمی دروی سیستانی

دوشنبه, ۱۲ آذر, ۱۳۹۷

به حول و قوه الهی جلسه دفاع رساله جناب آقای محمد علی قائمی دروی سیستانی، مقطع دکتری، گرایش انقلاب اسلامی پنجشنبه ۰۸/آذر/۱۳۹۷ ساعت ۱۰ صبح در دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید

موضوع رساله جناب آقای محمد علی قائمی دروی سیستانی: بازتاب انقلاب اسلامی بر کشورهای آمریکای جنوبی (با تاکید بر کشور ونزوئلا).

استاد راهنما: جناب آقای دکتر توکلی.

اساتید مشاور: جناب آقای دکتر ملکوتیان و جناب آقای دکتر سهیل اسعد.

اساتید داور: جناب آقای دکتر محمد ستوده آرانی، جناب آقای دکتر سید محمد حسینی، جناب آقای دکتر منوچهر محمدی.

جلسه دفاع، پس از قرائت چند آیه از کلام الله مجید و اعلام برنامه توسط استاد محترم راهنما شروع و سپس دانشجو به ارائه گزارشی از رساله و انجام اصلاحات درخواستی اساتید محترم داوران در جلسه پیش دفاع پرداخت.

در ادامه داوران محترم نظرات خودشان را مطرح نمودند و بعد دانشجو و اساتید محترم راهنما و مشاور به دفاع از رساله پرداختند. و سپس اساتید برای نمره دانشجو به شور نشسته و بعد از آن صورتجلسه توسط استاد محترم راهنما قرائت و در آخر سوگندنامه توسط دانشجو خوانده شد.

چکیده رساله:

انقلاب اسلامی ایران، همه را در جهان متحیرساخت. هریک از دو ابرقدرت غرب و شرق چنین پنداشتند که انقلاب اسلامی ایران توطئه طرف مقابل برای به خطر انداختن منافع دیگری است. در حالیکه چنین نبود. پس از انقلاب اسلامی هر دو ابرقدرت دریافتند که انقلاب اسلامی بسیار متفاوت در اعتقادات، ایدئولوژی، اهداف و دیدگاه‌ها است. انقلاب اسلامی در هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی و روش‌شناسی با آنچه آنها باور داشتند، متفاوت بود. بنابراین هر دو ابرقدرت، انقلاب اسلامی را بعنوان تهدیدی علیه خود و منافع خود درکل جهان پنداشته برای توقف یاتخریب آن اهتمام ورزیدند. تحریم‌های همه جانبه، جنگ علیه ایران، طراحی کودتا علیه انقلاب و حمایت‌های مالی و نظامی از مخالفان انقلاب اسلامی، بخشی از تلاش‌ها برای توقف انقلاب اسلامی بود.

انقلاب اسلامی رویکرد جدیدی در زندگی مردم جهان پدید آورد. زیستنی نوین بدون اتکاء به شرق و غرب. انقلاب اسلامی گفتمان جدیدی را مطرح ساخت که گفتمان‌های موجود را به چالش کشید. اگرچه مردم جهان به سمت یکی از گفتمان‌های غربی و شرقی متمایل بودند ولی گفتمان انقلاب اسلامی شکل جدیدی از خود اتکایی و استقلال را برای جهانیان به ارمغان آورد. استقلالی که از باور به خدا نشئت می‌گرفت. باوری که مردم را بسوی خود اتکایی و ایستادن برپای خویش سوق می‌داد.

یکی از آثار انقلاب اسلامی ایران، احیای مجدد جایگاه دین در زندگی سیاسی ـ اجتماعی بود. براساس اندیشه بلوک شرق، دین افیون ملت‌ها است که به ویرانی و انحراف در زندگی منتهی می شود و رفاه و شادمانی را فراهم نمی‌سازد. در دید بلوک غرب، دین امری شخصی و فردی است که نمی‌تواند در حوزه‌های سیاسی اجتماعی نقشی ایفا نماید. در حالیکه وقوع انقلاب اسلامی این دیدگاه‌های را عملاً تغییر داد. اندکی بعد بازتاب این گفتمان نوین چالش‌برانگیز در مناطق مختلف دنیا دیده شد؛ بازتاب بر اندیشه‌های سیاسی، تئوری‌های اقتصادی ـ اجتماعی، شیوه‌های استقلال‌طلبی و حوزه‌های گوناگون دیگر.

از جمله مناطقی که می‌توان به مطالعه بازتاب گفتمان انقلاب اسلامی ایران در آن پرداخت، آمریکای جنوبی است. این منطقه و ایران هر دو دارای پیشینه حضور امپریالیسم در سرزمین خود هستند. بنابراین هر دو حس مشترکی علیه امپریالیسم دارند. ایران با انقلاب اسلامی به منافع ابرقدرت‌ها در منطقه ضربه زد و در مقابل فعالیت‌های استکباری انها ایستادگی نمود. ایرانیان برای دستیابی به استقلال و بهره‌مندی از دارایی و ثروت کشور خودشان تلاش کردند و کوشیدند تا دست غارتگران و چپاولگران را از منابع ملی خود کوتاه نمایند. این رویکرد جدید و شجاعانه در جهان دوقطبی، توانست گفتمان‌های مسلط حاضر را به چالش بکشد. این اقدام انقلاب اسلامی برای ملل تحت ستم بویژه مردم آمریکای جنوبی مجذوب‌کننده و قابل تحسین بود.

گفتمان انقلاب اسلامی، ملت‌های تحت ستم آمریکای جنوبی را درراستای احیا و بهره‌گیری از منابع و منافع ملی خود، تشویق نمود. همچنین انقلاب اسلامی موجب احیای باورهای مذهبی و تقویت جایگاه الهیات رهایی‌بخش در باور مردم منطقه گردید. از سوی دیگر پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایرانی رهبران الهیات رهایی بخش نیز کوشیدند تا ضمن دستیابی به اهداف ایدئولوژیک خود، باور الهیات رهایی‌بخش را بیش از پیش مورد تأکید و تقویت قراردهند چراکه درعمل الگویی موفق را مبتنی بر ادعاها و باور های خود داشتند.

واژگان کلیدی

انقلاب اسلامی، بازتاب، آمریکای جنوبی، ونزوئلا، گفتمان، سازه انگاری، پخش (اشاعه).

منبع خبر: معاونت آموزشی