گزارش دومین پیش‌نشست همایش بین‌المللی هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی

دوشنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۲

دومین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی» در تاریخ ۱ اسفند ۱۴۰۲ به صورت مجازی و در محل دانشگاه معارف اسلامی برگزار گردید.
در این پیش‌نشست که به همت معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی و با همکاری ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه‌های علمیه برگزار شد، جناب حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمودرضا قاسمی (عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت و پژوهشگر هوش مصنوعی) به ارائه بحث با عنوان «فرصت‌ها و الزامات توسعه هوش مصنوعی در حوزه آموزش و پژوهش» پرداختند.
دکتر قاسمی ابتدا به تعاریف و اهداف گوناگون هوش مصنوعی، سپس مبانی فلسفی، روان‌شناختی، زبان‌شناختی و ریاضیاتی هوش مصنوعی و بعد از آن به تاریخچه این بحث اشاره فرموده و در ادامه مصادیق فرصت‌ها و الزامات توسعه هوش مصنوعی را برشمردند. از جمله فرصت‌های مطرح شده می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱. ایجاد سیستم‌های آموزشی شخصی‌سازی شده مطابق با نیازها و توانایی‌های هریک از فراگیران و لحاظ تفاوت‌ها در روش تدریس، ارزیابی، زمان و موقعیت تدریس و غیره؛
۲. ایجاد فضای یادگیری جذاب، خلاقانه و همکارانه در قالب‌بازی و بسترهای گوناگون دنیای متاورس؛
۳. افزایش کیفیت و کارایی آموزش و پژوهش و فراهم کردن زمینه‌های کاربردی‌سازی علوم؛
۴. ارتقاء دسترسی و برابری آموزشی برای همه افراد با زبان‌های مختلف به کمک ترجمه‌گرها در بستر هوش مصنوعی.
همچنین برخی الزامات مطرح شده در این جلسه عبارت بودند از:
۱. ضمانت اجرایی احکام اخلاقی و مسئولیت اخلاقی در استفاده از هوش مصنوعی؛
۲. توسعه زیرساخت‌ها و منابع لازم برای ارتقاء هوش مصنوعی در ایران؛
۳. تقویت ظرفیت‌ها و مهارت‌ها برای استفاده بهینه و مؤثر از هوش مصنوعی.
لازم به ذکر است، بخش انتهایی این نشست به طرح سؤالاتی از شرکت‌کنندگان اختصاص یافت.