برگزاری نشست علمی «حوزه‌های علمیه و چالش‌های فرارو»

برگزاری نشست علمی «حوزه‌های علمیه و چالش‌های فرارو»

سه شنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴

به گزارش روابط عمومی دانشگاه معارف، نشست علمی «حوزه‌های علمیه و چالش‌های فرارو» به همت انجمن علمی دانشجویی معارف قرآن و حدیث در روز شنبه ۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، با سخنرانی حجت‌الاسلام دکتر علی مظفر استاد تمام گروه اندیشه و عقاید دانشگاه کوفه، در سالن امام رضا علیه‌السلام برگزار گردید.

حجت‌الاسلام علی مظفر در این نشست، ضمن برشمردن دستاوردهای عظیم حوزه‌های علمیه به ویژه حوزه قم با محوریت برکات حضور اهل بیت(ع) و تربیت نیروی انسانی جهانی، به واکاوی چالش‌های پیچیده‌ای چون نفوذ اندیشه‌های بیگانه، تهاجم فرهنگی غرب به نهاد خانواده و لزوم تقویت بنیه علمی، معنوی و مهارتی طلاب پرداخت.

حجت‌الاسلام مظفر در سخنان خود به بررسی چالش‌های پیش روی حوزه‌های علمیه پرداخت و تاکید کرد که این چالش‌ها، بیش از آنکه ساختاری باشند، متوجه افراد حاضر در این نهادها هستند. وی با اشاره به تنوع این چالش‌ها، آنها را در دسته‌های فکری، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و تغییرات جهان اسلام دسته‌بندی کرد.

ایشان با بیان اینکه طلاب با موضوعات مختلفی از جمله چالش‌های فکری و اندیشه‌ای، تغییرات ساختارهای اجتماعی، چالش‌های فرهنگی و چالش‌های سیاسی مواجه هستند، افزود: «جهان اسلام اکنون درگیر گذرگاه‌های سیاسی حساسی است.»

حجت‌الاسلام مظفر با تاکید بر رویکرد تطبیقی در ارائه مطالب، به چالش‌های فکری مشترک میان طلاب دینی اسلامی، اعم از شیعه و سنی در الازهر و حوزه‌های علمیه اشاره کرد و ظهور اندیشه‌های تندروانه و سلفی‌گرایانه را از جمله این چالش‌ها دانست. وی ریشه این نوع چالش‌ها را در پیدایش فکر و اندیشه مارکسیستی جستجو کرد.

وی در ادامه سخنان خود به اندیشه‌های مادی‌گرایانه و ترویج این باور که دین کارایی ندارد، اشاره کرد و این تفکر را زمینه‌ساز حرکت‌های اقتصادی بدون پشتوانه فکری دانست. وی همچنین به چگونگی مواجهه حوزه‌های علمیه و طلاب با این مسائل پرداخت.

حجت‌الاسلام مظفر با اشاره به هجوم اعتقادی به شیعه در یک‌چهارم پایانی قرن گذشته، موضوع مهدویت و حیات امام زمان (عج) را به عنوان یکی از این چالش‌ها مطرح کرد و با ابراز نگرانی از حرکت‌های مهدوی‌گرایانه منحرف در عراق، ایران و دیگر کشورهای اسلامی، خواستار برخورد جدی با این موضوع شد.

وی واکنش جوانان شیعه به موضوع امام حسین (ع) و عاشورا را از دیگر چالش‌های مهم اعتقادی برشمرد و به حرکت‌های مخدوش‌کننده چهره شیعه با داعیه شعائر حسینی و اسلام‌گرایی که پس از سقوط صدام در عراق شکل گرفت، اشاره کرد.

حجت‌الاسلام مظفر هجوم به اسلام و مخدوش کردن افکار اسلام و شیعه از سوی غرب با استفاده از سیگنال‌های علمی را از دیگر چالش‌های پیش روی حوزه‌های علمیه دانست و افزود: «مشکل ما این است که هر آنچه از غرب صادر می‌شود را بدون چون و چرا می‌پذیریم.»

وی با انتقاد از پذیرش بی‌قید و شرط پیشرفت‌های علمی غرب، تاکید کرد که هدف اصلی این پیشرفت‌ها نابودی اندیشه اسلامی، جامعه اسلامی، خانواده اسلامی و ساختار اسلامی در جامعه است. وی با ذکر مثال‌هایی از جمله ورود تلویزیون به خانه‌های مسلمانان و برنامه‌های کودک، به تشریح این موضوع پرداخت.

حجت‌الاسلام مظفر با اشاره به راهکارهای مقابله با این چالش‌ها، بر لزوم اقناع جامعه و تصمیم‌گیران برای استفاده از ساختارهای غربی موجود در جهت ترویج فرهنگ اسلامی تاکید کرد و انتقال فرهنگ غربی به داخل خانواده را از دیگر چالش‌های جدی برشمرد. وی با اشاره به موضوع حجاب و سوء استفاده غرب از این مسئله، خواستار هوشیاری در برابر این توطئه‌ها شد.

وی با بیان اینکه یکی از چالش‌هایی که جامعه با آن مواجه است، بحث مساوات حقوق زن و مرد است، تصریح کرد: «با استفاده از این مولفه قصد دارند بگویند زن اگر به آزادی برسد، می‌تواند حق خروج از منزل، عدم فرزندآوری و کار کردن بیرون از خانه را به صورت مستقل داشته باشد و این منجر به از هم پاشیدن ساختار خانواده خواهد شد.»

حجت‌الاسلام مظفر با اشاره به تلاش‌های حوزه‌های علمیه برای اصلاح قوانین و بازگرداندن حقوق شخصی به پایه‌های مذاهب اسلامی، این اقدام را اولین گام جهت حل مشکلات در جامعه دانست.

وی در ادامه سخنان خود به ابزارهای مورد نیاز برای بهبود شرایط پرداخت و با تقسیم آنها به دو دسته داخلی و خارجی، به تشریح هر یک از آنها پرداخت. وی رغبت درونی طلاب به تحصیل در حوزه علمیه و پذیرش مسئولیت‌های ناشی از آن را از جمله ابزارهای داخلی دانست و بر لزوم انضباط و محاسبه نفس در طلاب تاکید کرد.

حجت‌الاسلام مظفر با انتقاد از وضعیت ظاهری برخی از طلاب و روحانیون، خواستار الگو بودن آنها برای جوانان شد و بر لزوم رعایت قوانین اجتماعی و داشتن هیبت و کاریزما از سوی طلاب تاکید کرد.

وی با بیان اینکه طلاب نباید به دروس حوزوی اکتفا کنند، بر لزوم تسلط کامل به قرآن و حدیث و همراهی با علوم روز تاکید کرد و توانایی سخنوری و گفت‌وگو را از دیگر مهارت‌های ضروری برای طلاب دانست.

حجت‌الاسلام مظفر با انتقاد از فراموش شدن علوم خطابه و بلاغه در حوزه‌های علمیه، خواستار احیای این سنت قدیمی شد و با اشاره به هوش مصنوعی به عنوان یکی از علوم روز، خواستار بررسی و تحلیل آن از منظر دین و شریعت شد.

وی در پایان سخنان خود با تاکید بر دائمی بودن این چالش‌ها، از حوزویان خواست تا با توجه به مسئولیت خود، در حفاظت از شریعت حقیقی اسلامی گام بردارند.

منبع خبر: روابط عمومی